woensdag 4 december 2013

DOE-dagen

Nieuwe juffen in de klas

Eindelijk is het zover, juf Shana mag voor 3 dagen aan de slag in de kleuterklas. Na dagen van voorbereidingen mogen de kleuters het eigenlijk allemaal bekijken, uitproberen, versieren, ... Als alles eindelijk in de auto geraakt is, kan ik vertrekken  naar mijn stageplaats in Zwevezele.

Dag 1: 2 december 2013

Deze ochtend waren de kleuters verrast met een stoomboot in de gang. Dat was niet alles, toen de kleuters naar binnen gingen was de klas helemaal versierd in het teken van de Sint.
Als juffrouw Sarah deze ochtend de boot kwam zetten zat er plots een brief in, de brief van Zwarte Piet. Zwarte Piet vroeg aan de kleuters om te oefenen met de begrippen voor, naast, op, …Want als Zwarte Piet een cadeautje in een huis van een kindje moet leggen, is het niet altijd hetzelfde voor
Sinterklaas. Maar de kleuters hielpen Zwarte Piet met alle plezier. Zo trokken ze een kaartje met een naampje van een andere kleuter en gaven ze dan het cadeautje op de manier die de juf zei. Maar niet alleen Zwarte Piet had een brief achtergelaten. Ook Sinterklaas heeft een brief achtergelaten voor de kleuters. Daarin stond dat het paard van Sinterklaas een hele rare ziekte heeft. Hij moet altijd niezen als hij in de buurt is van een vuil schoentje. Daarom vroeg Sinterklaas om een schoentje te maken. Maar natuurlijk moet je iets hebben om deze schoen op te plaatsen. We besloten om een schoorsteen te maken en deze zelf te schilderen. De schoorsteen is heel mooi geschilderd in allerlei verschillende kleurtjes.
Maar we hebben nog veel meer gedaan dan alleen een schoentje maken en een schoorsteen schilderen. We hebben ook geluisterd naar het verhaaltje dat juf Shana meegebracht had. Het was het verhaal van Jop en Sinterklaas. Het ging over Jop die helemaal geen speelgoed wou, hij wou enkel met Sinterklaas knuffelen. Elke morgen kreeg hij een cadeautje in zijn schoen. Op het einde had Jop een mijter, een baard, een mantel en een staf gekregen van Sinterklaas voor zijn beer. Zo was de wens van Jop toch uitgekomen om te knuffelen met Sinterklaas.
Ten slotte hebben we samen nog een liedje gezongen over Zwarte Pieten die moeten gymen. Want de Zwarte Piet die in de klas was wou helemaal niet gymen, hij wou graag in zijn bedje blijven liggen. Daarom hebben wij samen de hele tijd het liedje gezongen zodat de Piet toch zin kreeg om te gymen. Maar omdat het voor ons ook leuk moest zijn, hebben we dit op verschillende manieren gezongen. We hebben gezongen aan de hand van prenten, aan de hand van handpoppen (luid en stil) en we hebben zelfs gezongen met instrumenten en bewegingen.

Dag 2: 3 december 2013

Vandaag hebben de kleuters lekker verder gewerkt aan de schoentjes en de schoorsteen. Maar natuurlijk mochten de kleuters ook verder spelen in de stoomboot.
Naast het spelen en werken was er tijd voor muziek. Het liedje van ‘Zwarte Pieten moeten alle dagen gymen’. Wow, wat was dat leuk zeg! We mochten alles nog eens doen en sommige kleuters kenden het liedje al zo goed dat ze het konden zingen zonder een woord te vergeten. Wat was dat mooi op het einde.
Na de middag had juffrouw Sarah voor een klassikaal spelletje gezorgd. Ze had voor iedereen een mijtertje mee. Deze mochten de kinderen in de lucht houden als ze iets te vertellen hadden over Sinterklaas. Daarna mocht er een kleuter vertellen wat hij/ zij graag zou hebben van Sinterklaas, als de andere kleuters dit ook wilden dan mochten ze hun mijtertje ook in de lucht houden.
Daarna had juffrouw Shana een leuk gezelschapsspel meegebracht, het was een spel van Sinterklaas. Je had allerlei pionnen en een super leuke dobbelsteen. Want als je met de dobbelsteen gooide, begon hij de flikkeren. Het spel bestond uit opdrachten. Een liedje zingen, de cadeautjes doorgeven, …

Maar we hebben ook even stilgestaan bij de Advent. Juffrouw Shana had speciaal een Adventkrans gemaakt met mooie kaarsjes. Het kindje van de dag mocht dan een kaarsje aansteken.
Om de dag af te sluiten had juffrouw Sarah een heel mooi boekje. Het was het verhaaltje over ‘Plotter en het cadeautje voor de Sint’. Plotter maakte een cadeautje voor de Sint omdat het de Sint zijn verjaardag is. Want de Sint verdient ook wel eens een cadeautje hé.


Dag 3: 4 december 2013

Het is misschien vandaag een korte dag, toch is het geen saaie dag. We hebben heel veel gedaan vandaag! Eerst hebben we voor Zwarte Piet gespeeld. Verrassend, iedereen is een hele goeie Piet. Want iedereen kan cadeautjes in de schoorsteen gooien. Het is wel een beetje moeilijk maar met een beetje oefenen lukt het wel.
Maandag en dinsdag hebben we zelf schoentjes gemaakt, vandaag hebben we deze afgewerkt. We hebben gaatjes in de schoen gedaan om zo een veter erdoor te steken. Daarna hebben we een mooie strik gemaakt. Als iedereen zijn schoentje af was, hebben we deze bij onze zelfgemaakte schoorsteen gezet. Wat een mooi zicht is dat! Zwarte Piet zal grote ogen trekken als hij een bezoekje komt brengen aan onze klas. Hopelijk krijgen we iets extra…



8 opmerkingen:

  1. Zeer goed gedaan Shana. Volledig aangepast aan het thema van sinterklaas! Een echte juffrouw ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Cedric! Het was zeer leuk om alles vooraf voor te bereiden en dan zien dat het de moeite dubbel en dik waard was. De kleuters vonden het super en dit was leuk om te zien.

      Verwijderen
  2. Zo te zien heb je de kwaliteiten al van een goede juf. Ik heb ook creatieve ideeën gevonden in je tekst waar ik zelf nooit zou opgekomen zijn. Nog veel plezier in je opleiding :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Pieter-jan. Ik doe het graag en ik hoop dan ook dat de kleuters het zeer tof vonden. Ik zal zeker en vast nog veel plezier beleven, dat kan niet anders.

      Verwijderen
  3. Mooi stageverslag,zeer creatieve ideeën,doe zo verder!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de reactie. Hopelijk vonden de kleuters dit ook.

      Verwijderen