vrijdag 12 december 2014

Doe-dagen Kerstmis

Kerstmis bij de peuters

De peuterklas, voor de meesten roept dit de volgende woorden op: veel toiletbezoeken, accidentjes, veel spelen, … Maar de peuterklas is nog veel meer. Dit heb ik zelf mogen ondervinden, ik heb namelijk 3 dagen mogen meedraaien in de peuterklas met 18 peuters. Het was druk, het was fantastisch en het was leerrijk!



Dag 1: Kerstmis


Vandaag hebben we samen de kerstboom versierd in de waarneming. Daarna hebben we zelf een kerstboom gemaakt, we hebben deze geschilderd op een speciale manier. Deze hebben we namelijk geschilderd met de takken van een kerstboom. Terwijl de ene groep bezig was met de kerstboom, waren de andere peuters de verschillende hoeken aan het ontdekken.  Om de voormiddag af te sluiten heeft de mentor het versje aangebracht voor nieuwjaar. In de namiddag was het turnen met de nieuwe juf, ik had allerlei hoeken gemaakt. Zo mochten de peuters een mini-parcour afleggen om een pakje in de schoorsteen te gooien, gooien met kerstballen in de kerstboom waar gaten in zaten, een experimenteerhoek met kerstballen en slingers en als laatste hoek een hele lange slinger waar ze over moesten lopen om de pakjes naar de andere kant te brengen.



Dag 2: Kerstmis

De kerstboom hebben we gister
en gemaakt, maar hij is helemaal nog niet mooi. Daarom maken we vandaag versieringen om erin te hangen. Dit is een versiering gemaakt van zijdepapier en lijm.  Om de voormiddag af te sluiten was er nog een poppenspel van het verhaal van ‘De kerstboom van Jules’. In de namiddag was er opnieuw turnen, deze keer was het niet bewegen in verschillende hoeken maar dansen. Dansen in het thema op kerstmismuziek. De peuters vonden dit fantastisch. Ook de advent zijn we niet vergeten, hierbij hebben we een doe-ritueel uitgevoerd, namelijk dansen met een ster en deze bij de adventskrans neerleggen.


Dag 3: Kerstmis

Vandaag is het de laatste dag om de peuterstage mee af te sluiten. Vandaag wordt het vooral een experimenteerdag, we gaan namelijk zelf sneeuw maken. Dit door middel van scheerschuim en bloem. Als afsluiter mochten de peuters genieten van een lekkere kerstkoekje.











Enkele foto’s van de verschillende hoeken waar de peuters in mochten spelen:


kerstboom versieren met velcrofiguren

de poppenhoek
 
kersthuis

de ontdekhoek
de bouwhoek






Tot de volgende keer!

8 opmerkingen: