donderdag 5 maart 2015

Zelfgemaakt gipsbeeldje

Werken met gips

We hebben opnieuw opdrachten voor het vak Beeld. Deze keer is het een opdracht rond het werken met gips. Als voorbereiding hebben we eerst snelschetsen moeten doen in de les om zo de verhoudingen van de lichamen te leren kennen. Daarna mochten we aan de slag met ijzerdraad en gips om een beeldje te maken van een persoon in beweging of een fantasiedier. De meeste leerlingen hebben de uitdaging aangegaan om een persoon in beweging te maken. Hoe je dit precies maakt kan je lezen bij het onderstaande stappenplan.

Stappenplan:

  1. Kies een sprekende foto van een persoon in beweging. Denk maar aan ballet, voetbal, lopen, turnen, ... Ik heb gekozen voor schaatsen.
  2. Een schets maken van een stokpopje met de daarbij horende verhoudingen. Zo komen de benen in het midden van het lichaam zonder het hoofd gerekend, de handen onder de heupen, ...
  3. Een stokpopje maken met ijzerdraad. Hierbij maak je enkel een persoon die nog geen dikte heeft. Deze staat gewoon recht. 
  4. Pas in deze stap mag je het gemaakte popje vervormen tot een beweging. Dit komt omdat je bij het rechtstaand figuurtje de verhoudingen beter ziet. Een tip om ijzerdraad gemakkelijker te kunnen vervormen dan met de handen is een set van kleine tangetjes gebruiken die men vaak gebruikt om juwelen mee te maken. Deze zijn fijn en zijn gemakkelijk om kracht op uit te oefenen. En natuurlijk geen knijptang vergeten om ijzerdraad in stukken te knippen.
  5. Daarna kan je al de vormen opvullen door plakband te kleven zodat het figuurtje 'ingekleurd' is. Dit geeft al een inzicht naar hoe het zal worden.
  6. Daarna ga je de echte verdikkingen aanbrengen a.d.h.v. papier mache. Dit moet al juist zijn voor je met de gips werkt. 
  7. Afwerken met gips. Het is de bedoeling dat je maar 1 laag legt. Stel je wil details toevoegen zoals kledij dan kan je natuurlijk meerdere verdikkingen leggen.                     (gips kan je in de apotheker of in de hobbywinkel vinden, deze moet je kort in lauw water leggen en onmiddellijk juist leggen op je beeldje)
  8. Vastmaken op een plankje. Hierbij kan je kiezen voor verschillende hechtingstechnieken. Bijvoorbeeld sterke lijm, vijzen, nagels, extra gips, ...

Het resultaat van mijn schaatsende vrouw:






Veel schaatsplezier!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten