dinsdag 24 mei 2016

Ridderklassen

Openluchtklassen

Voor de eerste keer mocht ik mee met een openluchtklas. En niet zomaar een openluchtklas, alles stond in het teken van de ridders en de jonkvrouwen. Het was een leuk, maar een vermoeiend avontuur die ik samen met het 1ste en 2de leerjaar mocht beleven. Hieronder kunt u een kort dagboek terugvinden:


Dag 1:

De eerste dag zijn we naar Gent getrokken met de dubbeldekker. Daar aan gekomen zijn we onmiddellijk op stap gegaan door Gent zelf. Zo bezochten we enkele belangrijke monumenten zoals het Belfort, de Mammelokker, ... Daar hoorden we allerlei leuke verhalen en weetjes. Toen het middag werd, konden we picknicken in het vredeshuis. Na de middagpauze gingen we verder op stap door Gent. We hielden halt bij het gravensteen. Wow, er stond daar een echte ridder op ons te wachten! Hij kende de burcht op zijn duimpje, alleen had hij een probleem. De legende ging rond dat er een schat verborgen lag in de burcht, maar spijtig genoeg had niemand deze kunnen vinden. Natuurlijk wilden wij als stoere ridders en jonkvrouwen de uitdaging aangaan! Zo werden we eerst als ridder geslagen met een groot zwaard en gingen we daarna op stap door de burcht. We leerden heel wat bij tijdens de zoektocht. En uiteraard hebben we de schat op het einde gevonden. Na het openen van de schat zijn we doorgereden naar onze slaapplaats. De kinderen stonden te popelen om te beginnen aan hun bed. Na wat geknoei met de valiezen en de slaapzakken, mochten de kinderen het terrein verkennen. Als afsluiter van de leerrijke dag mochten de kinderen een brief schrijven naar de ouders en konden ze genieten van een toneelstuk waarin Prins Petit een groot probleem had. En dan mochten de kinderen naar bed. 

Dag 2:

De tweede dag moesten de kinderen het domein niet verlaten want de ridders kwamen naar hen. Zo mochten de kinderen via een doorschijfsysteem allerlei activiteiten uitvoeren. bijvoorbeeld zwaardvechten, boogschieten, volksdansen, kruidenzakje maken, bootje overvaren, pony rijden, ... De kinderen konden zich m.a.w. volledig uitleven. Na een uitputtende dag konden de kinderen nog voor de laatste keer een tikspel spelen waarbij ze Merlijn de tovenaar moesten helpen door toverdrank te gaan halen bij de bultenaar. Maar ze moesten op passen voor de heksen in het bos die dit niet toelaten.... Als afsluiter van de dag konden de kinderen genieten van een spektakel die de ridders voor ons in petto hadden.


Dag 3:


De derde dag trokken we samen naar het museum 1302 in Kortrijk. Daar werd er op een hele leuke wijze verteld over de Guldensporenslag. Daarna gingen we een tienuurtje eten in het park om de batterijen opnieuw op te laden. Zo zaten de kinderen opnieuw vol energie om de volksspelen te spelen die voor hun klaar stonden. Toen de tijd om was, konden we rustig terugkeren naar de boor die op ons lag te wachten. We stapten op de boot en gingen via de Leie terug naar huis. Vele ouders stonden op de brug klaar om ons te verwelkomen in Menen.

Hieronder nog enkele sfeerbeelden van tijdens de 3-daagse:






Vele dappere groeten! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten