dinsdag 24 mei 2016

Freinet

Verdiepingstraject methodescholen

Dag iedereen, het is al een tijdje geleden dat ik nog een update gepost heb. Dit komt omdat ik het de laatste tijd heel druk heb gehad met stages, bachelorproef, ... Maar toch wil ik graag even tijd maken om jullie op de hoogte te houden van mijn belevingen in het Freinet. Vooraf hebben we enkele Freinet scholen mogen bezoeken in Gent. Daar is het hoofdzakelijk allemaal begonnen. Dit was heel leerrijk, maar spijtig genoeg hebben we nooit kinderen aan de slag gezien. Toch was het een meerwaarde om de verschillende scholen te bezoeken. Want iedere Freinet school is toch nog een tikkeltje verschillend van elkaar.

En na de bezoeken aan de scholen kregen we de kans om stage te lopen in een Freinet school, gedurende 3,5 weken. Ik begon met een klein hartje aan de stage bij de jongste kleuters (1ste KK). Dit kwam doordat wij geen echte richtlijnen kregen van wat er van ons verwacht werd. ik begon zonder de grote hoeveelheid voorbereidingen aan de stage. Ik kreeg de tip om vooral te ervaren en alles uit de kinderen te laten komen. Toch vond ik dit niet zo simpel om alles wat we geleerd hadden gedurende onze periode plots 'los' te laten. Maar goed, ik ben er vol enthousiasme mee begonnen en ik heb vooral mijn voelsprieten opgezet van wat er bij de kinderen leefde. Hieronder kan je volgen waar wij gedurende volgende weken rond gewerkt hebben. Ik heb deze proberen te ordenen per thema, maar in werkelijkheid liepen die vaak door elkaar doordat kinderen met verschillende onderwerpen op hetzelfde moment bezig waren.

Thema 'zaaien/bloemen/planten'

Tijdens de vertelronde kwam zaaien aan bod door een kleuter die in het weekend gezaaid had. De andere kinderen wilden daar zoveel over weten dat we besloten om ook zaadjes te planten in de klas. Zo gingen we onmiddellijk aan de slag, we gingen naar de winkel achter de benodigdheden zoals zaadjes, schopjes, bloembakken, bloemaarde, ... In de klas hebben we dan gezaaid volgens het stappenplan.














Maar ik had ook voor een extraatje gezorgd, zo konden ze 'haar' laten groeien van de pandabeer. Dit zorgde uiteraard voor heel wat enthousiasme.




De overige bloemaarde werd niet weggegooid. Zo werd het zand uit de zandbak vervangen door bloemaarde. Wat zorgde dat voor mooie taferelen! De kinderen wilden heel graag bloemen planten, maar de zaadjes waren nog niet voldoende groot waardoor we besloten om zelf bloemen te maken.
Indien de kinderen nog meer te weten wilden komen over zaden, bollen, planten en bloemen. Dan konden ze in de informatieve boeken bladeren.

Maar de kinderen konden ook een spelletjes spelen van bloemen. Zo mochten de kinderen een bloem maken a.d.h.v. een spel. Op deze manier werden de kleuren op een speelse manier herhaald. De kinderen moesten eerst met een kleurendobbelsteen gooien, het kleur benoemen en daarna een bloemblaadje nemen van hetzelfde kleur en deze op hun bloem kleven.

Op het einde van de stage waren onze zaadjes al zoveel gegroeid, dat we hen naar buiten verpot hebben. Op deze manier hebben de plantjes een plaatsje gekregen op de speelplaats van de school.

Thema 'vogels'

Naar aanleiding van 
een verrekijker die een kleuter meebracht van thuis werd het thema vogels opgestart. Zo mochten de kleuters de vogels die ze door de verrekijker zagen curven. Er waren vogels die aan het vliegen waren, maar ook vogels die op een tak zaten. Daarbij wilden de kinderen uiteraard de vogels correct benoemen want niet alle vogels zijn hetzelfde. Daarom werd een er encyclopedie rond vogels boven gehaald. De kinderen leerden ook dat vogels nestjes maken om daarin eitjes te leggen. De kinderen mochten een poging doen om zelf nestjes te maken met twijgjes. Dit was moeilijker dan verwacht. De kinderen kregen ook een spel aangeboden. Zo moesten de kinderen een soort ganzenbord doorlopen. Daarbij konden ze eitjes verdienen/ verliezen. Deze mochten ze dan in hun 'nestje' leggen. Op de hoeken stond telkens een veel voorkomende vogel afgebeeld, op deze manier oefenden ze op een speelse manier de vogels waarmee ze vaak in contact komen.


Thema 'lammetjes'

Naar aanleiding van de geboorte van enkele lammetjes bij een kleuter van de klas gingen we dieper in op de lammetjes. En uiteraard kon daarbij een bezoek aan de lammetjes zelf niet ontbreken! Daarna kregen de kinderen de kans om in verschillende boeken te kijken rond schapen-lammetjes-boerderijdieren. Vooral het zoekboek had een grote belangstelling. In dat boek moesten de kinderen gericht de verschillende boerderijdieren tellen en zoeken in de grote prenten. De kinderen kregen ook de kans om hun ervaren te dramatiseren. 



Thema 'onderwaterwereld'

Naar aanleiding van een knuffel van een vis + het meebrengen van schelpen stonden we even stil bij wat er allemaal in het water/zee te vinden is. Daarbij gingen de kinderen de verschillende schelpen opzoeken in boeken, luisterden ze naar verhaaltjes rond de vele vissen in de zee, kregen ze muzische momentjes waarbij ze rekening moesten houden met de bewegingen van de vis, ...



De kinderen konden ook een magneetspel of een puzzelspel van vissen spelen. Bij het puzzelspel moesten de kinderen eerst gooien met een dobbelsteen, daarna het getalbeeld tellen en daarbij het bijpassende puzzelstuk zoeken.


Thema 'kuikens'

Naar aanleiding van een bezoekje van 2 kuikens in de klas wilden de kinderen daar hun ervaringen over kwijt. Zo maakten de kleuters mooie vrije tekeningen in hun leefboek, mochten ze zorgen voor de kuikens en mama kip, ontdekken ze welke eieren in welk ander ei past, ...


Thema 'circus'

Naar aanleiding van het circus in de gemeente, werd de klas omgetoverd naar een circustent. Daarbij werden er verschillende klasoverschrijdende toneelstukken gegeven, konden de kleuters hun belevingen kwijt in beeldwerken, mochten ze een circustent bouwen met duplo, maakten ze een kijkdoos, oefenden de kleuren a.d.h.v. matrixen die uit 3 gradaties bestonden, puzzels maken, spelen in de circustent, ...





Thema 'kriebelbeestjes' 

Naar aanleiding van de outdoor-day gingen we verder in op de kriebelbeestjes die we gevonden hebben. De kinderen mochten op zoek naar kriebelbeestjes met vergrootglazen en insectenpotjes.


De kleuters mochten ook spelletjes spelen rond kriebelbeestjes. Zo mochten ze bij het eerste spel zoveel mogelijk lieveheersbeestjes verzamelen in de insectenpot met pincetten. Op deze manier oefenen ze de fijne motoriek. Het tweede spel is een combinatie van cijfers en het aantal kriebelbeestjes. 


De kinderen hadden ook tijdelijke huisdieren in de klas, namelijk verschillende kriebelbeestjes zoals slakken, mieren, regenwormen, spinnen, ...
De kinderen vonden het jammer dat er niet met de kriebeldiertjes gespeeld mocht worden, daarom besloten we om er zelf te maken uit klei en deze erna te schilderen. Tijdens de beeldactiviteit stonden de kinderen stil bij de kriebeldiertjes die boven of onder de grond leefden.

 Natuurlijk konden er geen verhalen ontbreken in het thema. 

Doordat het verhaal aansprak bij de kinderen wilden de kinderen het verhaal natekenen. 
De kinderen ontdekten tijdens het thema de spiegelbeelden kennen. Hier enkele voorbeelden:

De laatste dag van mijn stage was er ateliernamiddag. Hierbij gaf ik een atelier rond timmeren. Dit is het resultaat:


 Vriendelijke groeten en tot de volgende keer!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten