woensdag 20 augustus 2014

Verjaardagstaart

Hiep hiep hoera, er is er eentje jarig!!!


Nu het vakantie is, heb ik eens werk gemaakt van wat standaard te vinden is in de kleuterklas. eerst en vooral een verjaardagstaart. Iedere kleuter vind het super als er een taart aangestoken wordt voor zijn/haar verjaardag. Omdat ik nog studeer weet ik nooit wat er te vinden is op de stageplaats zelf. Ik vond het dan ook een goed idee om voor eigen materiaal te zorgen, een eigen verjaardagstaart. Deze heb ik persoonlijk gemaakt waardoor ik de taart kon versieren naar eigen smaak, wat ik natuurlijk heel leuk vind. Wat meestal te vinden is in een kleuterklas, is een dummie taart, dit is een taart gemaakt van isomo die bekleed is met suikerpasta (rolfondant).



Stappenplan dummie taart:

1) Afsnijden:
Snij de scherpe randen af. Als je dit niet doet, heb je het risico dat de fondant scheurt als je hem aandrukt.






2) Nat maken:
Maak de isomo lichtjes nat, dit kan je doen met een borsteltje of je kan het erop sproeien. Dit zorgt ervoor dat de fondant eraan zal blijven kleven als je hem aanwrijft.





3) Kneden:
Kneed de fondant zeer goed. Gebruik je verschillende pakjes, dan kneed je eerst elk pakje apart en voeg je daarna een voor een samen tot je een grote kneedbol hebt. Zorg ervoor dat deze glad is voordat je ze uitrolt.




4) Uitrollen:
Rol de fondant goed uit. Je kan suikerpoeder op je werkvlak gooien zodat de fondant niet blijft plakken. Nadat je de fondant uitgerold hebt, leg je een isomoschijf in het midden en kijk je of je voldoende uitgerold hebt, je kan voorzichtig de randen eens omhoog houden zodat je weet dat je reserve hebt. Daarna neem je de fondant voorzichtig op, neem deze eest in het midden aan de onderkant. Daarna leg je het op de isomo en druk je voorzichtig aan met de handen, begin van boven naar onder.



5) Vasthechten:
Om de verschillende schijven aan elkaar vast te hechten, stop je brochettestokken in de taart. Daarna neem je de isomo vast en ga je deze op een andere laag leggen, druk voorzichtig aan.
Of deze stevig genoeg aan elkaar vast hangt kan je de bovenste laag nemen en deze omhoog houden, valt de laag eronder af, heb je te weinig stokken gebruikt of heb je ze niet diep genoeg gestopt.


6) Versieren:
Dit is de leukste fase, het versieren van de taart. Je kan verschillende vormen maken met de hand, met uitdrukvormpjes, ... Deze kan je laten plakken door water op de doen of door eetbare lijm te gebruiken.





 7) Bewonderen:
Als de taart af is dan mag deze gerust even bewonderd worden, hier kan je nog zien of er iets bijgevoegd of verwijderd moet worden. Ben je helemaal zeker dat deze klaar is, dan kan je deze vernissen. Hiervoor kan je vernis of haarlak gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de taart kan bewaard worden in zijn staat zoals hij nu is.




Heb je nog vragen dan mag je deze gerust stellen
Tip: Bewaar de taart op een donkere plaats zodat de kleuren niet snel zullen aftrekken van de zon.



Veel plezier met het maken van een eigen verjaardagstaart


Geen opmerkingen:

Een reactie posten