maandag 1 februari 2016

Teamstage Clown

Clown Pipo in de klas

Omdat de clown het dichtst bij de leefwereld ligt van de kleinsten in vergelijking met de andere circusartiesten, gaan we dieper in op de clown. Doordat de circusvoorstelling voor het publiek deze week stond gepland, was er niet veel tijd meer naast alle voorbereidingen qua verkleedkledij. Maar toch hebben de peuters tijd gehad om veel zaken op een speelse manier te ontdekken in het thema. Kijk maar mee:

Deelthema 1: Clown Pipo

Oh, wat staat er daar in het midden van kring? Een koffer? Gaat er iemand op reis misschien? Nee hoor, het is de koffer van Clown Pipo! We hebben deze eens lekker omgegooid en gekeken wat er allemaal in die koffer zit. Hele grote schoenen, rode neuzen, verschillende hoedjes en strikken ... Nadat we de verschillende strikken van dichterbij hadden bekeken, gingen we zelf aan de slag om een clownpakje te maken. We maakten een strik door te experimenteren met ballonnen en een hoedje door te experimenteren met de verf. Nog een witte T-shirt erbij en we waren klaar om op te treden als een echte clown! Maar we leerden ook over een andere clown, clown Flipper de Flap. Wat was dat een grappige clown:
Maar de peuters hebben ook nog andere dingen kunnen doen zoals een liedje aanleren van 'Clowntje heeft een rode neus' of een magneetverhaal beluisteren van Dobus de clown die de hik heeft of de gekke clowns hun accessoires terug te geven a.d.h.v. een spelletje.

Uitleg wiskundig spel: De peuters gooien met de vormendobbelsteen en de kleurendobbelsteen, deze twee eigenschappen combineren ze en kleven deze op de juiste clown. De vormen zijn: bolhoedje, bloem, pruik, neus en strik. (op deze manier oefenen de peuters ook de woordenschat in)


Deelthema 2: De koffer van Clown Pipo

Naast de circusvoorstelling mochten de peuters ook gewoon genieten van het thema. Daarbij hebben we als godsdienstmoment geluisterd naar het verhaal 'Clown durft...' van Luk Depondt. Hierbij stonden we stil bij onszelf, wat durven wij allemaal en van wat zijn wij bang? Ook in dit thema konden de peuters genieten van Tik Tak en een toneelstuk van 'Dobus en de hik'.

En als afsluiter van de stage mochten de peuters zelfgemaakte wafels eten in de vorm van een circusdier. Mmmm...



De hoeken waren een beetje veranderd in het thema:

De snoezelhoek:

ballonnen in verschillende kleuren en groottes en knuffelberen van clowns.

De ontdekbak:

verkleedkledij van de clown

De poppenhoek:

de schminktafel van de clown en ballonnen in verschillende vormen, groottes en kleur.

 De speeltafels:

een circustent met verschillende clowns, een bumbakoffer, ...

De bewegingshoek/kring:

Ringen rond de clowns werpen.

De puzzeltafel:

Pompons op de juiste clown leggen, hierbij oefenen de peuters de motoriek.



Het was een clownsgekke week! Een leuk thema om de stage mee af te sluiten.

Teamstage circus

Welkom in het circus!

In de tweede stageweek zijn we met alle klassen aan de slag gegaan om een projectweek op te starten. Alle klassen werkten samen aan 1 geheel die op het einde kon bezichtigd worden door de ouders, grootouders, ... We hebben samen een circusvoorstelling in elkaar gestopt. Iedere kleuterklas kreeg een deel op zich. Zo waren er klassen clowns, leeuwen, circusartiesten, ... Maar ook in de klas zelf hebben we verschillende dingen gedaan om volledig in het thema te komen. Wat het allemaal precies was, kan je hieronder lezen:

Deelthema 1: Welkom in het circus

Bij dit thema zijn we met een gezamenlijk toneelstuk begonnen. Zo was de circusdirecteur plots ziek waardoor Clown Pipo de leiding moest overnemen. Maar hoe moet hij dat allemaal doen in zijn eentje? Gelukkig heeft Clown Pipo een idee, hij roept namelijk de hulp in van de leerkrachten. Elke leerkracht is een andere circusartiest. Maar oei oei, na de leerkrachten enkele kunstjes te laten proberen is dat niet zo'n heel goed idee. Gelukkig zijn de kinderen er nog om alles in goede banen te leiden en de leerkrachten te helpen om een circusvoorstelling in elkaar te stoppen.
Daarna gingen we terug naar onze klas om eens het circus van dichterbij te bekijken. Hoe ziet een circus eruit? Welke circusartiesten lopen er rond en welke materialen hebben zij allemaal bij de hand?
Natuurlijk mochten de peuters ook actief aan de slag. Dit door zelf een circustent in elkaar te knutselen door verschillende technieken te gebruiken. Zo mochten ze de piste van de circustent stempelen, de zijkant bekleven met stroken en het dak kleur geven door gebruik te maken van de knikkertechniek.
En als afsluiten van het leuke thema hebben we samen popcorn gemaakt en geproefd. En oh, wat viel dat in de smaak zeg.


Deelthema 2: Grr, hier komen de circusdieren!

Bij het godsdienstmoment hebben we geluisterd naar het verhaal 'Het masker van Elise' van Thierry Robberecht. Dit gaat over een trapezemeisje die bang is om te vallen. Daarom koopt ze een masker van een blij gezicht zodat de mensen niet kunnen zien hoe bang ze is. Ook andere circusartiesten kopen een masker met een bepaalde gezichtsuitdrukking. Hierbij stonden we stil bij de hoofdemoties.
Natuurlijk mocht ons vast TIK TAK moment ook bij het thema circus niet ontbreken. En als slot hebben de peuters kunnen genieten van het verhaal 'Anna in het circus' van Kathleen Amant.


Deelthema 3: Welke circusartiest zit er verborgen in jou?

Niets leuker dan een echte circusartiest die op bezoek komt om het deelthema in te leiden. Daarbij heeft hij circusmaterialen gedemonstreerd en mochten we zelf aan de slag gaan. De peuters vonden dit fantastisch! Na vele indrukken te mogen opdoen mochten de peuters genieten bij het verhaal 'Jules en het circus' van Annemie Berebrouckx. Maar daar bleef het niet bij. Ook tijdens het turnen mochten de peuters zelf een circusartiest zijn door te balanceren, experimenteren, ...Ook in dit thema kon een gezelschapsspel niet ontbreken. Zo hebben we het circusspel gespeeld van Bumba. En om de week af te sluiten, mochten de peuters kijken naar het toneelstuk 'Tito Tovenaar' van Guido van Genechten. Hierbij ziet Pipo een goochelaar een konijn uit zijn hoed goochelen en natuurlijk wil clown Pipo dit ook, met allerlei grappige situaties als gevolg.




En natuurlijk was de klas ook volledig opnieuw gevuld met materialen rond het circus:

De snoezelhoek: 

een voelbord (sponsen, verschillende stoffen, voelstrik, valse bloem, ballonnen, ..), knuffels en handpoppen rond circus

De ontdekbak:

Deze is een maïsbak geworden met een link naar de popcorn die we tijdens de waarneming gezien hebben en waarvan we popcorn hebben gemaakt tijdens de kookactiviteit.

De poppenhoek: 

Dit is een circus geworden waar de peuters kunnen experimenteren met materialen.

De speeltafels:

Hier werd het speelgoed afgewisseld. Zo konden de peuters spelen met de circustrein waar ze ook de motoriek bij oefenen, het circus van Dumbo, stapeltoren van Bumba, ...



De puzzelhoek:

inlegpuzzels en een puzzelboekje met oefeningen rond het circus.

Ook de tweede week sprak de peuters aan. Het thema leefde en het was leuk om te horen van de mama's hoe hun kind thuis vertelde over het circus.


Op naar de volgende week!