Spelen met schaduwen
Vandaag hebben we in de les zelf eens mogen schimmenspel spelen. Schimmelspel is, eenvoudig gezegd, het spelen met schaduwen. Dit is heel leuk om te gebruiken in de kleuterklas want schaduwen roepen magie en mysterie op. Daarnaast kan je schimmenspel heel gemakkelijk combineren met muziek en drama. Na het uitzoeken hoe je een schimmenkast in elkaar stopt, hebben we 2 soorten schimmenspelen uitgeprobeerd.
Tafelschimmenspel
Dit is de eerste soort schimmenspel. Dit is spelen op een tafel met of zonder een schimmenkast. Hierbij maak je enkele figuren uit karton en kleef je op een stokje. Hierbij heb ik de volgende tips:
- zorg dat de achterkant ook gekleurd is, zodat je de figuur kan draaien als hij/zij de andere kant op moet lopen. Zo voorkom je dat het figuurtje achterwaarts moet wandelen.
- je kan eventueel gaatjes erin maken, zo komt er licht door. Dit zorgt voor een extra effect. Je kan eventueel een gekleurd plastiek erachter stoppen om meer kleur te geven aan je figuur. Het is wel aangeraden om dit enkel te doen bij functionele verhalen.
Handschaduwspel
Dit wordt gebruikt bij korte eenvoudige spelmomenten en bij experimenteren met schaduwen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij een thema rond licht en donker of bij een verhaal waar enge beesten in voorkomen. Je kan allerlei figuren opzoeken op het internet of een heel duidelijk boek dat je kan gebruiken is het boek van Sophie Collins 'Schaduwspel'.
In de les hebben wij het verhaal 'Mama kwijt' gespeeld. Een heel mooi verhaal en eenvoudig te spelen. Toch hebben we ondervonden dat er oefening nodig is bij het spelen van schimmenspel. Zo moet je letten dat je niet in het licht zit, dat de dieren niet zweven, dat je het dier draait als hij de andere kant omwandelt, ...
Nog enkele foto's van tijdens de les:
Veel plezier met het schimmenspel!