dinsdag 17 december 2013

Boerderijdieren

Boe, knor knor, tok, miauw miauw

Voor het vak beeld heb ik 11 tekeningen moeten maken van boerderijdieren. Deze werden vooraf bepaald door de leerkracht beeld. De opdracht hield in dat deze gemaakt moest worden uit verschillende materialen op verschillende soorten papier. 
Hieronder kan je mijn creaties zien met telkens een stukje uitleg.

Boerderijdieren:

De eend:
Deze tekening is een bordtekening. Deze werd gemaakt op een krijtbord op school met gewone schoolkrijt.









De hond:
Deze hond heb ik gemaakt met gewone potloden.








De ezel:
Deze ezel heb ik eerst in potlood getekend en daarna verwerkt met zwarte balpen. Omdat de ezel niet echt gekleurd was, heb ik de tekening ingekleed met een kadertje en medaille.




Het varken:
Deze varken heb ik eerst getekend en daarna uitgeknipt. Als ik het sjabloon had van het varken, heb ik deze opgeplakt op een blad waardoor er een spiegeleffect gecreëerd werd.




De koeien:
Deze vind ik het best gelukt. Ik heb deze koeien getekend met gewoon potlood. Omdat er koeien rond stonden heb ik deze minder uitgewerkt zodat de ‘hoofdkoe’ er beter zou uitkomen.





Het schaap:

Een schaap is wit, dus het was niet vergezocht om het schaap met wit potlood te tekenen. Deze heb ik getekend op zwart papier, want wit komt het best uit op zwart.






De geit:
Deze tekening heb ik gemaakt met kleurpotloden. Ik hierbij gekozen voor een geel blad.







De poes:

De poes heb ik gemaakt met vetkrijten. Voor deze tekening, heb ik gekozen voor een roze blad. Omdat ik heb wel leuk vond om iets toe te voegen, heb ik een bol erbij getekend.




Het paard:
Het paard heb ik gemaakt met waterverf op centimeterpapier.






Het konijn:
Het konijn heb ik getekend op groter formaat dan de andere. Deze heb ik gemaakt met houtskool. Velen tekenen een konijn als hij zit, daarom vond ik het wel leuk om een konijn te tekenen die recht staat.






De haan:

Als laatste heb ik de haan geschilderd met waterverf. Deze heb ik geschilderd op een soort hard karton die speciaal is om op te schilderen.

maandag 16 december 2013

Zelfgemaakt konijn

Papier mache:

Deze keer heb ik een ruimtelijk iets moeten maken die gemaakt moest worden met een ballon en papier mache. Ik heb eerst eens goed nagedacht wat ik wou maken want velen kozen een fantasiemonster. Ik had daar niet veel zin in want wanneer kan je dit gebruiken in een kleuterklas? Ik zou het jammer vinden dat ik daar dagen aan werk en dat ik het dan gewoon weggooi in de vuilnisbak. Daarom besloot ik om een konijn te maken. Ten eerste is het veel bruikbaar in de kleuterklas, denk maar aan het thema herfst, huisdieren, .... Ten tweede is het ook mijn lievelingsdier. Hij kan gerust in mijn kamer staan als het niet gebruikt wordt in de kleuterklas.
Wil je ook zo'n konijn maken zoals mij of wil je ideeën opdoen? Kijk dan zeker eens naar de stappen die ik gevolgd heb.


Stappenplan:


  1. Kies een stevige ballon en begin dan met lagen papier mache te leggen. Het is aan te raden om zeker 4 lagen te leggen dus probeer een systeem zodat je kan bijhouden hoeveel lagen er overal liggen. Ben je de tel kwijt, leg dan nog extra lagen op zodat de ballon niet zal inzakken bij het drogen.
  2. Als de ballon goed stevig was en ik kon deze niet gemakkelijk induwen, begon ik aan de vorm van de borst. Deze heb ik gemaakt met enkele proppen krantenpapier, die ik eerst met papierplakband vastging. Zo kon ik gemakkelijk papier mache aanbrengen zonder dat de proppen loskwamen.
  3. Daarna begon ik met de voeten. Eerst heb ik de voeten gemaakt met karton, deze kon het niet houden. Ze begonnen zacht te worden waardoor je ze kon plooien. Met andere woorden ze konden onmogelijk het hele konijn recht houden. Dan heb ik de voeten gemaakt uit isomoresten (die vaak tussen verpakkingen zitten om te beschermen). Omdat isomo redelijk recht en vierkant is, heb ik deze vorm gegeven door met papier mache de vorm te creëren die ik wou.
  4. Nu is de onderkant zo goed als klaar. Daarom begin ik met het hoofd. Voor het hoofd gebruik ik een kleinere ballon. Deze maak ik eerst apart, zodat deze stevig is als ik deze vastmaak aan de buik. Ik heb voor de zekerheid nog een stok tussen de kop en buik geplaatst.
  5. Dan begin ik met allerlei dingen toe te voegen die kenmerkend zijn voor een konijn: de oren, de snoet met de schattige kaakjes en de armen.
  6. Als alles gevormd is ga ik nog eens over het geheel, zodat alles één wordt en goed samenhangt. Vooral in de plooien tussen de verschillende lichaamsdelen is het aan te raden om nog eens een extra versteviging aan te brengen.
  7. Maar het konijn is nu nog niet af, je kan nog veel veranderen door de kleuren en door de accenten die je legt.

        
     

               Voorkant                                   Achterkant                                  Zijkant


Veel knutselgenot! 


















woensdag 4 december 2013

DOE-dagen

Nieuwe juffen in de klas

Eindelijk is het zover, juf Shana mag voor 3 dagen aan de slag in de kleuterklas. Na dagen van voorbereidingen mogen de kleuters het eigenlijk allemaal bekijken, uitproberen, versieren, ... Als alles eindelijk in de auto geraakt is, kan ik vertrekken  naar mijn stageplaats in Zwevezele.

Dag 1: 2 december 2013

Deze ochtend waren de kleuters verrast met een stoomboot in de gang. Dat was niet alles, toen de kleuters naar binnen gingen was de klas helemaal versierd in het teken van de Sint.
Als juffrouw Sarah deze ochtend de boot kwam zetten zat er plots een brief in, de brief van Zwarte Piet. Zwarte Piet vroeg aan de kleuters om te oefenen met de begrippen voor, naast, op, …Want als Zwarte Piet een cadeautje in een huis van een kindje moet leggen, is het niet altijd hetzelfde voor
Sinterklaas. Maar de kleuters hielpen Zwarte Piet met alle plezier. Zo trokken ze een kaartje met een naampje van een andere kleuter en gaven ze dan het cadeautje op de manier die de juf zei. Maar niet alleen Zwarte Piet had een brief achtergelaten. Ook Sinterklaas heeft een brief achtergelaten voor de kleuters. Daarin stond dat het paard van Sinterklaas een hele rare ziekte heeft. Hij moet altijd niezen als hij in de buurt is van een vuil schoentje. Daarom vroeg Sinterklaas om een schoentje te maken. Maar natuurlijk moet je iets hebben om deze schoen op te plaatsen. We besloten om een schoorsteen te maken en deze zelf te schilderen. De schoorsteen is heel mooi geschilderd in allerlei verschillende kleurtjes.
Maar we hebben nog veel meer gedaan dan alleen een schoentje maken en een schoorsteen schilderen. We hebben ook geluisterd naar het verhaaltje dat juf Shana meegebracht had. Het was het verhaal van Jop en Sinterklaas. Het ging over Jop die helemaal geen speelgoed wou, hij wou enkel met Sinterklaas knuffelen. Elke morgen kreeg hij een cadeautje in zijn schoen. Op het einde had Jop een mijter, een baard, een mantel en een staf gekregen van Sinterklaas voor zijn beer. Zo was de wens van Jop toch uitgekomen om te knuffelen met Sinterklaas.
Ten slotte hebben we samen nog een liedje gezongen over Zwarte Pieten die moeten gymen. Want de Zwarte Piet die in de klas was wou helemaal niet gymen, hij wou graag in zijn bedje blijven liggen. Daarom hebben wij samen de hele tijd het liedje gezongen zodat de Piet toch zin kreeg om te gymen. Maar omdat het voor ons ook leuk moest zijn, hebben we dit op verschillende manieren gezongen. We hebben gezongen aan de hand van prenten, aan de hand van handpoppen (luid en stil) en we hebben zelfs gezongen met instrumenten en bewegingen.

Dag 2: 3 december 2013

Vandaag hebben de kleuters lekker verder gewerkt aan de schoentjes en de schoorsteen. Maar natuurlijk mochten de kleuters ook verder spelen in de stoomboot.
Naast het spelen en werken was er tijd voor muziek. Het liedje van ‘Zwarte Pieten moeten alle dagen gymen’. Wow, wat was dat leuk zeg! We mochten alles nog eens doen en sommige kleuters kenden het liedje al zo goed dat ze het konden zingen zonder een woord te vergeten. Wat was dat mooi op het einde.
Na de middag had juffrouw Sarah voor een klassikaal spelletje gezorgd. Ze had voor iedereen een mijtertje mee. Deze mochten de kinderen in de lucht houden als ze iets te vertellen hadden over Sinterklaas. Daarna mocht er een kleuter vertellen wat hij/ zij graag zou hebben van Sinterklaas, als de andere kleuters dit ook wilden dan mochten ze hun mijtertje ook in de lucht houden.
Daarna had juffrouw Shana een leuk gezelschapsspel meegebracht, het was een spel van Sinterklaas. Je had allerlei pionnen en een super leuke dobbelsteen. Want als je met de dobbelsteen gooide, begon hij de flikkeren. Het spel bestond uit opdrachten. Een liedje zingen, de cadeautjes doorgeven, …

Maar we hebben ook even stilgestaan bij de Advent. Juffrouw Shana had speciaal een Adventkrans gemaakt met mooie kaarsjes. Het kindje van de dag mocht dan een kaarsje aansteken.
Om de dag af te sluiten had juffrouw Sarah een heel mooi boekje. Het was het verhaaltje over ‘Plotter en het cadeautje voor de Sint’. Plotter maakte een cadeautje voor de Sint omdat het de Sint zijn verjaardag is. Want de Sint verdient ook wel eens een cadeautje hé.


Dag 3: 4 december 2013

Het is misschien vandaag een korte dag, toch is het geen saaie dag. We hebben heel veel gedaan vandaag! Eerst hebben we voor Zwarte Piet gespeeld. Verrassend, iedereen is een hele goeie Piet. Want iedereen kan cadeautjes in de schoorsteen gooien. Het is wel een beetje moeilijk maar met een beetje oefenen lukt het wel.
Maandag en dinsdag hebben we zelf schoentjes gemaakt, vandaag hebben we deze afgewerkt. We hebben gaatjes in de schoen gedaan om zo een veter erdoor te steken. Daarna hebben we een mooie strik gemaakt. Als iedereen zijn schoentje af was, hebben we deze bij onze zelfgemaakte schoorsteen gezet. Wat een mooi zicht is dat! Zwarte Piet zal grote ogen trekken als hij een bezoekje komt brengen aan onze klas. Hopelijk krijgen we iets extra…