Muziek maken:
Soms zijn muziekinstrumenten aanwezig in de klas maar misschien niet. Daarom is het altijd handig dat je zelf instrumenten in je bezit hebt. En niets is zo leuk als het instrumenten zijn die je zelf gemaakt hebt. Niet alleen is het leuk om te maken maar het is ook leuk als je de kleuter bezig ziet met je eigen gemaakte instrumenten. Bovendien kan je de instrumenten een persoonlijke toets geven en dat is altijd leuk om te zien.
Belangrijke regels:
- op kindermaat: zorg ervoor dat de kinderen geen moeite hebben om het instrument vast te houden. Niets is vervelender voor een kind dan een instrument die veel te groot is en zo moeite heeft om het vast te houden. Laat staan dat ze er nog mooi op kunnen spelen.
- kindvriendelijk: zorg ervoor dat het kind zich niet kan kwetsen. Denk aan scherpe hoeken, ...
- een goede klank: Niet alleen het zicht is belangrijk maar ook de klank. De klank mag niet te zacht zijn want dan kan je het niet horen in een orkest van andere klanken.
En hier kan je mijn zelfgemaakte instrumenten zien met een korte uitleg hoe deze gemaakt werden.
De kan je in allerlei vormen en maten maken, afhankelijk met welk materiaal je werkt. Denk maar aan kaasdoosjes, shampooflesjes, ... De enige eis waarmee je rekening moet houden is dat het niet (snel) kapot gaat. Zo zijn wc-rolletjes minder geschikt. Deze kan je gemakkelijk dichtknijpen. Om dit te verhelpen kan je voor verstevigingen zorgen. Ik heb gewerkt met vormen die je kan openen om op te vullen, deze werken gemaakt uit plastiek. daarop kan je eventueel een stok plaatsen, zo zal het kind het gemakkelijk kunnen vasthouden. Als vulmateriaal kan je gedroogde erwten, maïs, rijst en nog veel meer gebruiken.
Deze schuurblokjes zijn zeer snel te maken. Je hebt enkel twee blokjes, schuurpapier en handvatten nodig. Denk bij het kiezen van schuurpapier aan de regel: hoe groter de korrel, hoe beter het geluid.
Schellenraam:
Deze schellenraam is gemaakt uit een stuk van een borstelstok, restjes van plankjes, nagels en kroonkurken. De kroonkurken werden eerst platgedrukt voor ze op de nagel werden bevestigd. Er werden in totaal 24 kroonkurken gebruikt. Omdat ik rekening gehouden heb met de veiligheid van de kinderen heb ik plankjes aan de zijkant bevestigd waardoor de kroonkurken er niet meer uit kwamen. Ook de plekjes waar de nagels ingeslagen werden zijn nog eens extra beveiligd.
Fietsbellen:
Ook deze instrumenten zijn zeer gemakkelijk te maken. Je hebt enkel een oude/goedkope fietsbel nodig en een stok. Doordat je enkel de bovenkant van de fietsbel nodig hebt, kan je deze ook gaan halen bij de fietsenmaker. Maar er zijn al zeer goedkope fietsbellen te verkrijgen bij de action. Je kan de fietsbel bevestigen op de stok door eerst een gaatje in de bel te boren. Daarna draai je door het gaatje een schroef. Als hamertje kan je een moer op een stokje gebruiken of in mijn geval metalen deurknoppen.
Bellenkrans:
Voor dit instrument heb je een houten stokje, een oude riem, knutseldraad en belletjes nodig. Bij het kiezen van belletjes is het belangrijk dat je let of er een haakje aanwezig is. Daarnaast is het belangrijk dat je luistert in de winkel hoe de belletjes klinken, dit ook afhankelijk welke grote het heeft. De belletjes kan je gemakkelijk door gaatjes prikken die je vooraf in de riem gemaakt hebt. Daarna kan je de riem door middel van spijkers aan het stokje vastmaken.
Rasp:
Je kan een heel goedkope rasp maken aan de hand van elektriciteitsbuizen of lege flessen. Deze kan je bevestigen op een plankje. Ik heb een plankje gebruikt die uitgesneden is in de vorm van een uil. De hoeken zijn afgerond voor de veiligheid van de kleuters. Daarbij kan je zorgen voor een fijn stokje die over de ribbels van de rasp gaat. Aan de achterkant heb ik een handvaatje bevestigd die je ook bij de schuurblokjes kan terugvinden. Zo hebben de kleuters geen moeite om de uil vast te houden.
Cocofonen:
Deze instrumenten zijn gemaakt op de moeilijke en op de gemakkelijke manier. Aan de linkerkant ziet u 2 helften van een kokosnoot. Deze moet je eerst doormidden zagen. Daarbij moet je voorzichtig voor het vruchtvlees. Als je deze doormidden boort kan het zijn dat er vocht opspringt en in de ogen beland. Daarna moet je het vruchtvlees eruit scheppen. Vind je dit te veel werk of is het te moeilijk? Dan heb ik goed nieuws. De kokosnoten kan je al in twee vinden in de Aldi. Daar hebben ze kokosijs die verpakt zijn in echte kokoshelften. Deze kan je aan
de rechterkant zien.
Trommels:
Om deze trommels te maken heb je een stevige koker, bruin inpakpapier en behangerslijm nodig. Je moet vooraleer je begint het inpakpapier in fijne stroken snijden afhankelijk dan de diameters van de koker. Daarna haal je de stroken een voor een door de behangerslijm. Deze span je voorzichtig in wijzerszin over de koker. Voor de stevigheid van de koker moet je dit proces herhalen. En om echte trommelstokjes te hebben kan je gebruik maken van een isomobal op een sok met daarover een stofje vilt erover gespannen.
Regenstok:
Deze buis werd gemaakt van een langwerpige buis. Hier kan je gemakkelijk een affichebuis voor gebruiken. Daarin werden er verschillende spijker gespijkerd. Dit zorgt ervoor dat de vulling niet snel naar beneden gaat maar dat hij tegengehouden word door de spijker die hij onderweg tegenkomt. Als vulling kan je van alles gebruiken, ikzelf het kleine spijkers gebruikt omdat ik de klank daarbij super vind. Voor de veiligheid en het zicht heb ik de regenstok helemaal in papier-marché afgewerkt.
Ritmestokjes:
Voor deze instrumenten heb je enkel rond hout nodig. De beste stokjes hiervoor zijn bamboe. Doordat deze oorspronkelijk hol zijn zullen ze een mooie klank verspreiden. Je moet hierbij wel denken aan splinters. Daarom schuur je best de uiteinden van de stokjes.
Nog een belangrijke tip:
Zorg ervoor dat je niets beschildert dat geluid maakt. Dit zorgt er namelijk voor dat de klank van het instrument afgeremd wordt. Versieringen op de instrumenten zijn zeer leuk maar hou rekening dat je niets schildert dat geluid maakt want zo zou je het instrument zeer snel kunnen verpesten.
Veel plezier met de instrumenten!