dinsdag 17 december 2013

Boerderijdieren

Boe, knor knor, tok, miauw miauw

Voor het vak beeld heb ik 11 tekeningen moeten maken van boerderijdieren. Deze werden vooraf bepaald door de leerkracht beeld. De opdracht hield in dat deze gemaakt moest worden uit verschillende materialen op verschillende soorten papier. 
Hieronder kan je mijn creaties zien met telkens een stukje uitleg.

Boerderijdieren:

De eend:
Deze tekening is een bordtekening. Deze werd gemaakt op een krijtbord op school met gewone schoolkrijt.









De hond:
Deze hond heb ik gemaakt met gewone potloden.








De ezel:
Deze ezel heb ik eerst in potlood getekend en daarna verwerkt met zwarte balpen. Omdat de ezel niet echt gekleurd was, heb ik de tekening ingekleed met een kadertje en medaille.




Het varken:
Deze varken heb ik eerst getekend en daarna uitgeknipt. Als ik het sjabloon had van het varken, heb ik deze opgeplakt op een blad waardoor er een spiegeleffect gecreëerd werd.




De koeien:
Deze vind ik het best gelukt. Ik heb deze koeien getekend met gewoon potlood. Omdat er koeien rond stonden heb ik deze minder uitgewerkt zodat de ‘hoofdkoe’ er beter zou uitkomen.





Het schaap:

Een schaap is wit, dus het was niet vergezocht om het schaap met wit potlood te tekenen. Deze heb ik getekend op zwart papier, want wit komt het best uit op zwart.






De geit:
Deze tekening heb ik gemaakt met kleurpotloden. Ik hierbij gekozen voor een geel blad.







De poes:

De poes heb ik gemaakt met vetkrijten. Voor deze tekening, heb ik gekozen voor een roze blad. Omdat ik heb wel leuk vond om iets toe te voegen, heb ik een bol erbij getekend.




Het paard:
Het paard heb ik gemaakt met waterverf op centimeterpapier.






Het konijn:
Het konijn heb ik getekend op groter formaat dan de andere. Deze heb ik gemaakt met houtskool. Velen tekenen een konijn als hij zit, daarom vond ik het wel leuk om een konijn te tekenen die recht staat.






De haan:

Als laatste heb ik de haan geschilderd met waterverf. Deze heb ik geschilderd op een soort hard karton die speciaal is om op te schilderen.

maandag 16 december 2013

Zelfgemaakt konijn

Papier mache:

Deze keer heb ik een ruimtelijk iets moeten maken die gemaakt moest worden met een ballon en papier mache. Ik heb eerst eens goed nagedacht wat ik wou maken want velen kozen een fantasiemonster. Ik had daar niet veel zin in want wanneer kan je dit gebruiken in een kleuterklas? Ik zou het jammer vinden dat ik daar dagen aan werk en dat ik het dan gewoon weggooi in de vuilnisbak. Daarom besloot ik om een konijn te maken. Ten eerste is het veel bruikbaar in de kleuterklas, denk maar aan het thema herfst, huisdieren, .... Ten tweede is het ook mijn lievelingsdier. Hij kan gerust in mijn kamer staan als het niet gebruikt wordt in de kleuterklas.
Wil je ook zo'n konijn maken zoals mij of wil je ideeën opdoen? Kijk dan zeker eens naar de stappen die ik gevolgd heb.


Stappenplan:


  1. Kies een stevige ballon en begin dan met lagen papier mache te leggen. Het is aan te raden om zeker 4 lagen te leggen dus probeer een systeem zodat je kan bijhouden hoeveel lagen er overal liggen. Ben je de tel kwijt, leg dan nog extra lagen op zodat de ballon niet zal inzakken bij het drogen.
  2. Als de ballon goed stevig was en ik kon deze niet gemakkelijk induwen, begon ik aan de vorm van de borst. Deze heb ik gemaakt met enkele proppen krantenpapier, die ik eerst met papierplakband vastging. Zo kon ik gemakkelijk papier mache aanbrengen zonder dat de proppen loskwamen.
  3. Daarna begon ik met de voeten. Eerst heb ik de voeten gemaakt met karton, deze kon het niet houden. Ze begonnen zacht te worden waardoor je ze kon plooien. Met andere woorden ze konden onmogelijk het hele konijn recht houden. Dan heb ik de voeten gemaakt uit isomoresten (die vaak tussen verpakkingen zitten om te beschermen). Omdat isomo redelijk recht en vierkant is, heb ik deze vorm gegeven door met papier mache de vorm te creëren die ik wou.
  4. Nu is de onderkant zo goed als klaar. Daarom begin ik met het hoofd. Voor het hoofd gebruik ik een kleinere ballon. Deze maak ik eerst apart, zodat deze stevig is als ik deze vastmaak aan de buik. Ik heb voor de zekerheid nog een stok tussen de kop en buik geplaatst.
  5. Dan begin ik met allerlei dingen toe te voegen die kenmerkend zijn voor een konijn: de oren, de snoet met de schattige kaakjes en de armen.
  6. Als alles gevormd is ga ik nog eens over het geheel, zodat alles één wordt en goed samenhangt. Vooral in de plooien tussen de verschillende lichaamsdelen is het aan te raden om nog eens een extra versteviging aan te brengen.
  7. Maar het konijn is nu nog niet af, je kan nog veel veranderen door de kleuren en door de accenten die je legt.

        
     

               Voorkant                                   Achterkant                                  Zijkant


Veel knutselgenot! 


















woensdag 4 december 2013

DOE-dagen

Nieuwe juffen in de klas

Eindelijk is het zover, juf Shana mag voor 3 dagen aan de slag in de kleuterklas. Na dagen van voorbereidingen mogen de kleuters het eigenlijk allemaal bekijken, uitproberen, versieren, ... Als alles eindelijk in de auto geraakt is, kan ik vertrekken  naar mijn stageplaats in Zwevezele.

Dag 1: 2 december 2013

Deze ochtend waren de kleuters verrast met een stoomboot in de gang. Dat was niet alles, toen de kleuters naar binnen gingen was de klas helemaal versierd in het teken van de Sint.
Als juffrouw Sarah deze ochtend de boot kwam zetten zat er plots een brief in, de brief van Zwarte Piet. Zwarte Piet vroeg aan de kleuters om te oefenen met de begrippen voor, naast, op, …Want als Zwarte Piet een cadeautje in een huis van een kindje moet leggen, is het niet altijd hetzelfde voor
Sinterklaas. Maar de kleuters hielpen Zwarte Piet met alle plezier. Zo trokken ze een kaartje met een naampje van een andere kleuter en gaven ze dan het cadeautje op de manier die de juf zei. Maar niet alleen Zwarte Piet had een brief achtergelaten. Ook Sinterklaas heeft een brief achtergelaten voor de kleuters. Daarin stond dat het paard van Sinterklaas een hele rare ziekte heeft. Hij moet altijd niezen als hij in de buurt is van een vuil schoentje. Daarom vroeg Sinterklaas om een schoentje te maken. Maar natuurlijk moet je iets hebben om deze schoen op te plaatsen. We besloten om een schoorsteen te maken en deze zelf te schilderen. De schoorsteen is heel mooi geschilderd in allerlei verschillende kleurtjes.
Maar we hebben nog veel meer gedaan dan alleen een schoentje maken en een schoorsteen schilderen. We hebben ook geluisterd naar het verhaaltje dat juf Shana meegebracht had. Het was het verhaal van Jop en Sinterklaas. Het ging over Jop die helemaal geen speelgoed wou, hij wou enkel met Sinterklaas knuffelen. Elke morgen kreeg hij een cadeautje in zijn schoen. Op het einde had Jop een mijter, een baard, een mantel en een staf gekregen van Sinterklaas voor zijn beer. Zo was de wens van Jop toch uitgekomen om te knuffelen met Sinterklaas.
Ten slotte hebben we samen nog een liedje gezongen over Zwarte Pieten die moeten gymen. Want de Zwarte Piet die in de klas was wou helemaal niet gymen, hij wou graag in zijn bedje blijven liggen. Daarom hebben wij samen de hele tijd het liedje gezongen zodat de Piet toch zin kreeg om te gymen. Maar omdat het voor ons ook leuk moest zijn, hebben we dit op verschillende manieren gezongen. We hebben gezongen aan de hand van prenten, aan de hand van handpoppen (luid en stil) en we hebben zelfs gezongen met instrumenten en bewegingen.

Dag 2: 3 december 2013

Vandaag hebben de kleuters lekker verder gewerkt aan de schoentjes en de schoorsteen. Maar natuurlijk mochten de kleuters ook verder spelen in de stoomboot.
Naast het spelen en werken was er tijd voor muziek. Het liedje van ‘Zwarte Pieten moeten alle dagen gymen’. Wow, wat was dat leuk zeg! We mochten alles nog eens doen en sommige kleuters kenden het liedje al zo goed dat ze het konden zingen zonder een woord te vergeten. Wat was dat mooi op het einde.
Na de middag had juffrouw Sarah voor een klassikaal spelletje gezorgd. Ze had voor iedereen een mijtertje mee. Deze mochten de kinderen in de lucht houden als ze iets te vertellen hadden over Sinterklaas. Daarna mocht er een kleuter vertellen wat hij/ zij graag zou hebben van Sinterklaas, als de andere kleuters dit ook wilden dan mochten ze hun mijtertje ook in de lucht houden.
Daarna had juffrouw Shana een leuk gezelschapsspel meegebracht, het was een spel van Sinterklaas. Je had allerlei pionnen en een super leuke dobbelsteen. Want als je met de dobbelsteen gooide, begon hij de flikkeren. Het spel bestond uit opdrachten. Een liedje zingen, de cadeautjes doorgeven, …

Maar we hebben ook even stilgestaan bij de Advent. Juffrouw Shana had speciaal een Adventkrans gemaakt met mooie kaarsjes. Het kindje van de dag mocht dan een kaarsje aansteken.
Om de dag af te sluiten had juffrouw Sarah een heel mooi boekje. Het was het verhaaltje over ‘Plotter en het cadeautje voor de Sint’. Plotter maakte een cadeautje voor de Sint omdat het de Sint zijn verjaardag is. Want de Sint verdient ook wel eens een cadeautje hé.


Dag 3: 4 december 2013

Het is misschien vandaag een korte dag, toch is het geen saaie dag. We hebben heel veel gedaan vandaag! Eerst hebben we voor Zwarte Piet gespeeld. Verrassend, iedereen is een hele goeie Piet. Want iedereen kan cadeautjes in de schoorsteen gooien. Het is wel een beetje moeilijk maar met een beetje oefenen lukt het wel.
Maandag en dinsdag hebben we zelf schoentjes gemaakt, vandaag hebben we deze afgewerkt. We hebben gaatjes in de schoen gedaan om zo een veter erdoor te steken. Daarna hebben we een mooie strik gemaakt. Als iedereen zijn schoentje af was, hebben we deze bij onze zelfgemaakte schoorsteen gezet. Wat een mooi zicht is dat! Zwarte Piet zal grote ogen trekken als hij een bezoekje komt brengen aan onze klas. Hopelijk krijgen we iets extra…



donderdag 21 november 2013

Taalenquête

Algemeen Nederlands, tussentaal of dialect?


In het kader van een taalonderzoek van de onderzoeksgroep Erfgoededucatie van VIVES Lerarenopleiding campus Tielt heb ik 3 geluidsfragmenten moeten laten horen aan 3 kinderen van verschillende basisschoolklassen. Deze moesten komen uit:
  • een derde kleuterklas
  • 2de of 3de leerjaar
  • 5de of 6de leerjaar
De 3 geluidsfragmenten gaan over een man die vertelt over wat hij ziet op deze foto. De man vertelt dit op 3 verschillende manieren. Deze eerste manier is in het Algemeen Nederlands, de tweede manier is in tussentaal en de derde manier is in het dialect. Het is steeds dezelfde man die vertelt zodat het kind geen voorkeur zou krijgen voor een bepaalde klankkleur van een persoon. Na het horen van de 3 fragmenten mogen de kinderen de vragen beantwoorden, welke man ze koppelen aan de vraag.
De vragen waren de volgende:
  • Wie van de 3 is er een meester?
  • Wie van de drie woont in een groot huis?
  • Wie van de drie heeft zwarte schoenen aan?
  • Wie van de drie helpt graag andere mensen?
  • Wie van de drie heeft veel vrienden?
De laatste 2 vragen moest ik niet stellen aan de kleuter. 
Omdat de kinderen bij het beantwoorden twijfelden of het juist was vertelde ik dat men geen fouten kon maken. 
Als ik de de 3 enquêtes afgelegd had en ze daarna naast elkaar legde zag ik dat de kleuter geen enkele keer de man aanduidde die dialect sprak. Zo kon ik ook zien naarmate men ouder is dat men meer kiest voor tussentaal of dialect. Of dit toeval is of niet zal ik te weten komen als de resultaten vrijgegeven worden. Deze resultaten zal ik dan ook posten.

maandag 18 november 2013

Mijn koffer

Heb je een oude koffer op de zolder of wil je eens een creatieve koffer hebben die niemand anders heeft? Wel, dit is heel gemakkelijk te bekomen. Gewoon een koffer die in goede staat is schilderen en afwerken met een laagje vernis om een mooi resultaat te bereiken. 
Je hebt garandeert de aandacht van alle kinderen als je met zo'n koffer binnenkomt.


Maar hoe begin je daar nu aan?
Er zijn super veel mooie kinderboeken in de bib. Dus eens een bezoekje brengen aan de bib is zeker een aanrader. Mijn idee komt uit een kinderboek van Tip de muis. Er bestaat er een hele reeks van. Het was een prent waarbij Tip een ritje doet met zijn zusje in een speelgoedauto. Omdat ik de tekeningen persoonlijk moest maken heb ik de 2 muizen getransformeerd naar een konijn en een egel. Als achtergrond wou ik een speelgoedwereld creëren om een link te leggen met de speelgoedauto. Mijn eerste schets was veel te druk want de auto die toch een hoofdrol speelt kwam niet meer uit. Er waren veel te veel speelgoedjes die de aandacht van de auto trokken. Daarom heb ik de auto met de twee diertjes centraal gezet en 3 potloden op de achtergrond gezet. Het                                                              thema wordt door de hele koffer doorgetrokken doordat ik                                                                enkele speeltjes die voor de voorgrond bestemd waren naar de                                                          achtergrond geplaatst heb.

Stappenplan:


  1. Zoek een afbeelding dat je wil gebruiken als inspiratie op je ontwerp.
  2. Geef je valies 2 lagen primer. Let op bij de slotjes en scharnieren, deze zouden niet meer goed durven werken na het drogen. Daarom plak je deze best af of leg je slechts een hele dunne laag.
  3. Maak de tekening op je valies. Een overheadprojector is hiervoor een heel goed middel.
  4. Schilder je tekeningen met verf. Als je plakkaatverf gebruikt moet je deze vernissen, met acryl mag je kiezen. Ik heb plakkaatverf gebruikt omdat deze beter dekte dan de acryl.
  5. Nu kan je kiezen om je tekeningen de accentueren of niet. Het is afhankelijk van tekening of tekening of het al dan niet mooier zal worden.

Hier heb je enkele afbeeldingen van mijn koffer:
De voorkant


De achterkant


donderdag 14 november 2013

Toneelstuk Toeteloet


Toeteloet iedereen!

Vandaag zijn we naar het kinderdagverblijf gegaan. Daar hebben we een toneelstukje opgevoerd in teken van de muzische grondhouding. Het was SUPER leuk! Het toneelstukje die we opgevoerd hebben is gebaseerd op een bestaand boek. Dit boek is geschreven door Geert De Kockere.


De korte inhoud van ons toneelstukje:
Marie-Louise en Daan zijn verliefd op elkaar maar ze durven het allebei niet te vertellen. Toch kunnen ze het moeilijk verbergen voor de roddelkippen want Marie-Louise en Daan schudden met hun poep als ze in de buurt zijn van elkaar. De roddelkippen zijn een beetje jaloers want zij zijn ook verliefd op Daan. Als de kippen met Daan op een ochtend aan het ontbijten zijn komt de vos het ei van Marie-Louise stelen. Later die dag kan de vos zijn schuldgevoelens niet meer de baas en gaat hij zijn schuld gaan bekennen bij de kippen. Daar legt hij uit dat hij het ei gestolen had omdat hij het ging uitbroeden zodat hij een vriendje zou hebben. Als Marie-Louise de vos vergeeft komt Daan terug. Net op tijd want de eitjes beginnen te breken. Als het ei van Marie-Louise breekt komt er geen kuiken maar 2 trouwringen uit. Daarbij vraagt Daan aan Marie-Louise om te trouwen. Zo eindigt het verhaal met een happy end.

Ons decor, het kippenhok:

Nog enkele foto's van ons toneelstukje:





Ben je benieuwd naar ons toneelstukje? 
Dan kan je deze hier bekijken.















donderdag 7 november 2013

Zelfgemaakte instrumenten


Muziek maken:

Soms zijn muziekinstrumenten aanwezig in de klas maar misschien niet. Daarom is het altijd handig dat je zelf instrumenten in je bezit hebt. En niets is zo leuk als het instrumenten zijn die je zelf gemaakt hebt. Niet alleen is het leuk om te maken maar het is ook leuk als je de kleuter bezig ziet met je eigen gemaakte instrumenten. Bovendien kan je de instrumenten een persoonlijke toets geven en dat is altijd leuk om te zien.


Belangrijke regels:

  • op kindermaat: zorg ervoor dat de kinderen geen moeite hebben om het instrument vast te houden. Niets is vervelender voor een kind dan een instrument die veel te groot is en zo moeite heeft om het vast te houden. Laat staan dat ze er nog mooi op kunnen spelen.
  • kindvriendelijk: zorg ervoor dat het kind zich niet kan kwetsen. Denk aan scherpe hoeken, ...
  • een goede klank: Niet alleen het zicht is belangrijk maar ook de klank. De klank mag niet te zacht zijn want dan kan je het niet horen in een orkest van andere klanken.
En hier kan je mijn zelfgemaakte instrumenten zien met een korte uitleg hoe deze gemaakt werden.   

                                                                                          Schuddoosjes:

De kan je in allerlei vormen en maten maken, afhankelijk met welk materiaal je werkt. Denk maar aan kaasdoosjes, shampooflesjes, ... De enige eis waarmee je rekening moet houden is dat het niet (snel) kapot gaat. Zo zijn wc-rolletjes minder geschikt. Deze kan je gemakkelijk dichtknijpen. Om dit te verhelpen kan je voor verstevigingen zorgen. Ik heb gewerkt met vormen die je kan openen om op te vullen, deze werken gemaakt uit plastiek. daarop kan je eventueel een stok plaatsen, zo zal het kind het gemakkelijk kunnen vasthouden. Als vulmateriaal kan je           gedroogde erwten, maïs, rijst en nog veel meer                                                                                              gebruiken. 

Schuurblokjes:
Deze schuurblokjes zijn zeer snel te maken. Je hebt enkel twee blokjes, schuurpapier en handvatten nodig. Denk bij het kiezen van schuurpapier aan de regel: hoe groter de korrel, hoe beter het geluid. 







Schellenraam:
Deze schellenraam is gemaakt uit een stuk van een borstelstok, restjes van plankjes, nagels en kroonkurken. De kroonkurken werden eerst platgedrukt voor ze op de nagel werden bevestigd. Er werden in totaal 24 kroonkurken gebruikt. Omdat ik rekening gehouden heb met de veiligheid van de kinderen heb ik plankjes aan de zijkant bevestigd waardoor de kroonkurken er niet meer uit kwamen. Ook de plekjes waar de nagels ingeslagen werden zijn nog eens extra beveiligd.


Fietsbellen:
Ook deze instrumenten zijn zeer gemakkelijk te maken. Je hebt enkel een oude/goedkope fietsbel nodig en een stok. Doordat je enkel de bovenkant van de fietsbel nodig hebt, kan je deze ook gaan halen bij de fietsenmaker. Maar er zijn al zeer goedkope fietsbellen te verkrijgen bij de action. Je kan de fietsbel bevestigen op de stok door eerst een gaatje in de bel te boren. Daarna draai je door het gaatje een schroef. Als hamertje kan je een moer op een stokje gebruiken of in mijn geval metalen deurknoppen. 

Bellenkrans:
Voor dit instrument heb je een houten stokje, een oude riem, knutseldraad en belletjes nodig. Bij het kiezen van belletjes is het belangrijk dat je let of er een haakje aanwezig is. Daarnaast is het belangrijk dat je luistert in de winkel hoe de belletjes klinken, dit ook afhankelijk welke grote het heeft. De belletjes kan je gemakkelijk door gaatjes prikken die je vooraf in de riem gemaakt hebt. Daarna kan je de riem door middel van spijkers aan het stokje vastmaken.


Rasp:
Je kan een heel goedkope rasp maken aan de hand van elektriciteitsbuizen of lege flessen. Deze kan je bevestigen op een plankje. Ik heb een plankje gebruikt die uitgesneden is in de vorm van een uil. De hoeken zijn afgerond voor de veiligheid van de kleuters. Daarbij kan je zorgen voor een fijn stokje die over de ribbels van de rasp gaat. Aan de achterkant heb ik een handvaatje bevestigd die je ook bij de schuurblokjes kan terugvinden. Zo hebben de kleuters geen moeite om de uil vast te houden.




Cocofonen:
Deze instrumenten zijn gemaakt op de moeilijke en op de gemakkelijke manier. Aan de linkerkant ziet u 2 helften van een kokosnoot. Deze moet je eerst doormidden zagen. Daarbij moet je voorzichtig voor het vruchtvlees. Als je deze doormidden boort kan het zijn dat er vocht opspringt en in de ogen beland. Daarna moet je het vruchtvlees eruit scheppen. Vind je dit te veel werk of is het te moeilijk? Dan heb ik goed nieuws. De kokosnoten kan je al in twee vinden in de Aldi. Daar hebben ze kokosijs die                                                                                                                                                                             verpakt zijn in echte kokoshelften. Deze kan je aan
                                                                                    de rechterkant zien.

Trommels:
Om deze trommels te maken heb je een stevige koker, bruin inpakpapier en behangerslijm nodig. Je moet vooraleer je begint het inpakpapier in fijne stroken snijden afhankelijk dan de diameters van de koker. Daarna haal je de stroken een voor een door de behangerslijm. Deze span je voorzichtig in wijzerszin over de koker. Voor de stevigheid van de koker moet je dit proces herhalen. En om echte trommelstokjes te hebben kan je gebruik maken van een isomobal op een sok met daarover een stofje vilt erover gespannen.

Regenstok:
Deze buis werd gemaakt van een langwerpige buis. Hier kan je gemakkelijk een affichebuis voor gebruiken. Daarin werden er verschillende spijker gespijkerd. Dit zorgt ervoor dat de vulling niet snel naar beneden gaat maar dat hij tegengehouden word door de spijker die hij onderweg tegenkomt. Als vulling kan je van alles gebruiken, ikzelf het kleine spijkers gebruikt omdat ik de klank daarbij super vind. Voor de veiligheid en het zicht heb ik de regenstok helemaal in papier-marché afgewerkt.

Ritmestokjes:
Voor deze instrumenten heb je enkel rond hout nodig. De beste stokjes hiervoor zijn bamboe. Doordat deze oorspronkelijk hol zijn zullen ze een mooie klank verspreiden. Je moet hierbij wel denken aan splinters. Daarom schuur je best de uiteinden van de stokjes. 

Nog een belangrijke tip: 

Zorg ervoor dat je niets beschildert dat geluid maakt. Dit zorgt er namelijk voor dat de klank van het instrument afgeremd wordt. Versieringen op de instrumenten zijn zeer leuk maar hou rekening dat je niets schildert dat geluid maakt want zo zou je het instrument zeer snel kunnen verpesten.


Veel plezier met de instrumenten!

maandag 4 november 2013

Waarnemingstekenen

Vandaag moeten we onze tekeningen indienen die we gemaakt hebben.
De opdracht was 6 tekeningen maken van fruit en/of groenten. Deze moesten gemaakt worden uit verschillende materialen die we opgelegd kregen. We moesten ook zoeken naar verschillende vormen want het is zo saai als alles bijvoorbeeld rond is.
Deze 6 tekeningen kan je hier bekijken met een korte uitleg.
Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust.

Dit zijn de resultaten:



Een broccoli:
Deze tekening werd gemaakt met gewone potloden.
Een paprika:
Deze tekening werd gemaakt met houtskool.
Achteraf werd deze nog bespoten met fixatief zodat de houtskool niet af zou gaan.
Een rode peper:
Deze tekening werd gemaakt met bister.
Dit is een poeder die je in verschillende kleuren kan verkrijgen. Deze poeder moet je dan vermengen met water. Als je schilderij af is kan je de bister gewoon weer laten opdrogen en zo hergebruiken.
Een appel:
Deze tekening werd gemaakt met waterverf. Vooral als de verf wat in elkaar loopt krijg je een mooi effect.
Een ajuin:
Dit is een tekening gemaakt met vetkrijtjes. Hierbij heb ik nog 2 schillen gelegd om het iets mooier te maken.
Een sinaasappel:
Deze tekening werd gemaakt met gewone kleurpotloden. Als je met enkele kleuren over elkaar werkt heb je een mooi effect voor de schil. Hier heb ik de sinaasappel deels gepeld. Ik vond het idee leuk om de sinaasappel wat aan te passen om zo geen gewone bol op mijn blad te hebben.